Wat mag en kan er allemaal in Unia?

Bent u enthousiast over Unia en ziet u zichzelf straks al heerlijk wonen in deze groene en duurzame omgeving? Verdiep u goed in de mogelijkheden.

Wilt u zelf gaan bouwen?

Overweegt u een kavel te kopen en een bouwaanvraag in te dienen? Neem dan de tijd om u te verdiepen in het beeldkwaliteitsplan, de bebouwingsvoorschriften en de welstandsrichtlijnen. De individuele bouwplannen worden getoetst aan de welstandsrichtlijnen en de voorschriften van het bestemmingsplan van Unia.

Klik hier voor het bestemmingsplan en vul vervolgens Unia in.

Of gaat u voor een projectwoning?

Ook als u een projectwoning overweegt is het slim om het bestemmingsplan aandachtig door te nemen. Zo krijgt u een goed beeld van de bestemming van uw toekomstige woonomgeving en komt u bij verdere ontwikkelingen van het buurtschap niet voor verrassingen te staan.

Stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan

Het stedenbouwkundig plan beschrijft de basisprincipes, die aan het plan ten grondslag liggen. In het beeldkwaliteitsplan en de welstandsrichtlijnen staan de richtlijnen waaraan het ontwerp van de woning moet voldoen.

Bestemmingsplan plandeel – Unia

In het bestemmingsplan van Unia zijn de ruimtelijke hoofdzaken geregeld, zoals de bouwhoogte, de afstand tot de erfgrens en dat elke woning de mogelijkheid heeft om een kap te krijgen. Het uiterlijk van de nieuw te bouwen woningen draagt natuurlijk ook bij aan de uitstraling en sfeer van Unia.

Bekijk het Bestemmingsplan plandeel – Unia en vul Unia in.

Plankaart – Unia

De plankaart is hieronder als PDF beschikbaar. Het is de basis voor het zogenaamde ‘woonrijp maken’ van de straten en het groen.

Bekijk de uitgebreide plankaart van Unia hieronder.

Groenkaart – Unia

De groenkaart is hieronder als PDF beschikbaar. Het beschrijft het soort groen wat er in Unia komt.

Bekijk de uitgebreide groenkaart van Unia hieronder.

Welstandsrichtlijnen

De gemeente heeft aanwijzingen opgesteld om richting te geven aan hoe de woningen er uit komen te zien. Dit is geen blauwdruk voor eenheidsarchitectuur; er is volop ruimte voor eigen inbreng en variatie! De welstandsrichtlijnen zijn geïnspireerd op de karakteristieken van Friese dorpen. Op een aantal onderdelen wordt extra aandacht gevraagd:

  • Materiaalkeuze
  • Hagen
  • Hoofdvorm
  • Kapvorm en kleur

Extra aandacht voor eyecatchers

Woningen die op een in het oog springende plek staan, krijgen wat extra aandacht. Deze woningen staan in het verlengde van een doorzicht of zichtlijn, op een bijzondere hoek of bij de entree van het buurtschap. U vindt de betreffende woningen op pagina 60 van het stedenbouwkundigplan.